Her er en dejlig hovedret med oksehøjrebssteg med rødvinsovs og ovnstegte kartofler. Opskriften giver 8-10 portioner.
Ingredienser
3-4 kg oksehøjrebssteg
Salt og peber
evt. 1-2 fed hvidløg
2½ dl rødvin
3-4 dl vand
4 skalotteløg
1 gulerod
Krydderbuket
Lille bdt persille
1 laurbærblad
1 kvist timian
1-2 lovstikkeblade eller 1 tsk tørret løvstikke
Rødvinsovs
Siet pandesky
Mel
Salt og peber
½-1 dl piskefløde
Tilbehør
Ovnstegte kartofler
Brøndkarse
Grøn salat
Fremgangsmåde
Køb et stykke højreb skåret fra nærmest tyndstegen. Få slagteren til at skære fedtet i rudemønster.
Gnid kødet godt med salt og friskkværnet peber. Stik evt. 1-2 fed hvidløg, der er delt en gang på langs, ind ved benet. Lav de små “lommer” med en skarp, spids urtekniv.
Læg stegen på ovnristen med bradepanden under. Sæt den i ovnen på nederste rille ved 250 grader i 15 minutter. Dæmp varmen til 160 grader og videresteg ca. 1 3/4 time. 5-15 længere, hvis kødet skal være rosa.
Stegetiden afhænger af kødets tykkelse og kvalitet. Normalt beregner man 25-40 minutter pr. kg. Hæld vand og rødvin ved stegen og læg urter og krydderurter i bradepanden efter 3/4 times stegning. Hæld pandeskyen fra stegen 5 minutter før den er færdig. Indstil ovnen på grill eller stærk overvarme og efterbrun stegen med ovndøren på klem eller åben ventil. Sluk for ovnen, ovndøren på klem og lad stegen stå og samle saften 10-15 minutter, inden den skæres for.
Rødvinsovs
Si pandeskyen op i en kasserolle. Lad skyen koge igennem. Rør lidt mel, 1-3 tsk ud i lidt vand og pisk jævningen i skyen. Tilsæt piskefløde og lad sovsen indkoge ved svag varme og uden låg i 10-15 minutter. Skum sovsen. Smag til med salt og peber.
Ovnstegte kartofler
Skræl mellemstore kartofler, drys dem med fint salt og læg dem i bradepanden under stegen. Vend dem en enkelt gang under stegningen. Læg kartoflerne ved siden af stegen når væden hældes ved, hvis de ikke er møre inden da. Er kartoflerne møre, tages de ud og holdes varme oven på ovnen. De varmes i ovnen, når skyen er hældt fra.
Servering
Skær stegen for. Dvs. skær oksefileten fra benet og skær den derefter i tynde skiver. Anret kødet på et varmt fad med ovnstegte kartofler. Brøndkarse, rødvinsovs og grøn salat.
Andet tilbehør
Du kan også bruge råstegte kartofler, haricots verts (grønne bønner) og tomatsalat som tilbehør til oksehøjrebsstegen.
Skriv et svar