Her er opskriften på hvordan du laver surbrød. Opskriften rækker til 1 stk. surbrød.
Ingredienser
1½ dl håndvarmt vand
2½ dl kærnemælk
1½ tsk salt
2 spsk maltsirup
10-15 g gær
1 spsk knust kommen
75 g hvedemel
400 g sigtemel
vand og kommen
Sådan bager du et surbrød
Hæld vand og kærnemælk i dejskålen og tilsæt salt, sirup, gær og kommen. Rør det sammen. Tilsæt hvedemelet og halvdelen af sigtemelet. Rør så længe dejen er blød og ælt derefter. Tilsæt resten af sigtemelet lidt efter lidt. Skrab dejen ud på bordet og ælt grundigt og længe til den er blank og elastisk. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Slå dejen ned og ælt den igennem igen. Form den til et brød og læg det på en plade med bagepapir. Pensl brødet med vand eller fugt det med en forstøver og drys det med et tæt lag kommen. Dæk brødet til og lad det efterhæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Tænd ovnen på 225° almindelig ovnvarme.Rids brødet med en skarp kniv og sæt det i ovnen sådan at overfladen af brødet er midt i ovnen. Bag det i ca. 30 min. Køl brødet af på en bagerist.
Skriv et svar