Her er en dejlig opskrift på oksetyndsteg med bagt kartoffel med creme fraiche og purløg, grøn salat og brøndkarse. Opskriften giver 8-10 portioner.
Ingredienser
ca. 3½ – 4 kg oksetyndsteg (mørbradstegen)
Salt og friskkværnet peber
1-2 fed hvidløg
Tilbehør
Bagt kartoffel med creme fraiche og purløg
Grøn salat
Brøndkarse
Fremgangsmåde
Fjern nervestrengen langs rygraden. Det kan du evt. få slagteren til. Gnid stegen godt med salt og friskkværnet peber. Stik et par fed hvidløg, delt på langs i ved benet. Lav de små lommer med en urtekniv. Læg stegen på ovnristen over bradepanden med krølfedtet opad (mørbradsiden). Sæt stegen i ovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter, til fedtet begynder at tage farve.
Dæmp varmen til 160 grader og videresteg ca. 1½-1 3/4 time afhængigt af tykkelse og kvalitet. Så er stegen rød. Får den 2 timer efter bruningen er den rosa. Har man grill, kan man lige grillstege fedtet på begge sider af stegen, med ovndøren på klem.
Lad stegen stå 15 minutter i den slukkede ovn og ovndøren på klem, (hvis du har gasovn), inden udskæring, så den kan samle saften. Kun 5 minutter i den slukkede el-ovn og derefter 10 minutter på forskærerbrættet, da el-ovnen holder varmen længere og kan give stegen for meget.
Servering
Skær først krøllefedt af. Skær derefter mørbraden af. Følg hele tiden benet. Skær kødet i tynde skiver. Vend stegen og skær fileten af. Følg hele tiden benet. Skær kødet i tynde skiver og læg det på et varmt fad.
Server stegen med bagte kartofler med creme fraiche tilsat fintklippet purløg, grøn salat og brøndkarse.
Sovs
Kog en pande af med bouillon, øl eller rødvin og tilsæt lidt hakket løg, timian eller basilikum og indkog pandeskyen 5-10 minutter. Si skyen og smag den til med en lille klat lys fransk Dijon-sennep, salt og peber. Sovsen kan jævnes med lidt meljævning eller piskefløde.
Tips og tricks
Kartoflerne kan bages sammen med stegen. Får man sovs til kødet, serveres rå stegte kartofler, pillekartofler eller pommes frites til. Man behøver ikke at hælde rødvin i bradepanden. Man kan nøjes med vand / bouillon sammen med de nævnte grønsager og krydderier. Man kan også hælde 1 pilsner ved og spæde op med bouillon.
Virker mørbraden tynd i forhold til kødet, kan du skære den fra ca. 15 minutter før stegen er færdig. Pak den i folie og hold den varm. Inden stegen anrettes lægges den på plads igen. Så er man sikker på, at den ikke er gennemstegt, når resten af stegen er tilpas.
Skriv et svar