Her er opskriften på rugbrødstypen Pumpernickel. Du kan læse mere om pumpernickel her.
Ingredienser
5 dl knækkede rugkerner
5 dl knækkede hvedekerner
1 l. vand
1/2 dl honning
3/4 dl olie eller 75 g smeltet smør
1 tsk stødt kommen
Senere skal bruges
10 g gær
1 dl vand
2 spsk salt
850 g grahamsmel
Fremgangsmåde
Kom de knækkede rug- og hvedekerner i en stor skål og overhæld dem med det kogende vand. Rør honning, olie og kommen i og dæk skålen med staniol og lad det stå og trække ved stuetemperatur i 2 døgn.
Opløs gæren i 1 dl lunkent vand og rør gæren med salt og det meste af grahamsmelet. Rør denne blanding sammen med den anden blanding med kernerne i.
Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere grahamsmel.
Smør to forme og fordel dejen heri. Lad brødene hæve 2-3 timer.
Sæt ovnen på 125ºCelcius. Pensl brødene med vand.
Dæk overfladen med staniol, og tryk det ned langs siderne, så det slutter tæt.
Bag brødene 8 – 10 timer. Overfladen skal være mørk og kanterne slippe formen.
Tag brødene ud af formene og pak dem ind i viskestykker, og lad dem hvile i mindst et døgn før der skæres af dem.
Skriv et svar