Her er opskriften på hvordan du bager et rugbrød med gær. Opskriften giver 2 brød. Brug 2 forme med slip-let belægning, i en størrelse på 1½-2 liter.
Ingredienser
6½ dl lunkent vand
1 flaske maltøl (33 cl)
2 dl yoghurt naturel
ca. 10 g gær
2 spsk sirup
3½ spsk salt
100 g hvedemel
75 g hvedeklid
evt. 100 g kerner fx hørfrø, solsikkekerner eller græskarkerner eller en blanding
800 g groft rugmel
400 g knækkede rugkerner
vand
Sådan bager du et rugbrød med gær
Bland vand, maltøl og yoghurt. Rør gæren ud i væsken sammen med sirup og salt. Tilsæt hvedemel, hvedeklid og kerner. Rør rugmel og rugkerner i. Rør dejen grundigt. Dæk dejen til og lad den hæve i ca. 3 timer på et lunt sted.
Ælt/rør dejen igen og del den i to portioner. Fordel dejen i de to forme, glat overfladen af brødene, med våde hænder, dæk formene til og lad rugbrødene hæve lunt i 2 timer.
Tænd ovnen på 160° almindelig ovnvarme, og prik overfladen af brødene med en gaffel. Pensl med vand og sæt brødene i ovnen på nederste rille. Bag dem i 2 timer.
Sluk ovnen, tag rugbrødene ud, og luk ovnlågen igen. Lad brødene stå i formene i ca. 10 min. Vend dem ud af formene, pensl dem med vand og stil dem på bageristen med et stykke bagepapir under. Sæt brødene tilbage i den stadig varme ovn og lad dem køle af der. Lad brødene lagre i 12-24 timer før de skæres.
Skriv et svar