• 123Kogebog
  • Artikler
  • Leksikon
    • Mål og vægt
    • Forkortelser
  • Kogebøger
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

123Kogebog.dk

Menu 
  • Forretter
  • Hovedretter
    • Hverdagsmad
    • Lette selskabsretter
    • Kylling
    • Sushi
    • Pastaretter
    • Kartoffelretter
    • Tærter
    • Suppe
    • Fiskeopskrifter
    • Æggeretter
  • Desserter
  • Slankemad
  • Grill
  • Bageopskrifter
    • Kageopskrifter
    • Cupcakes og muffins
    • Cookies og småkager
    • Brød
    • Uden ovn
  • Jul
    • Julemad
    • Bageopskrifter til jul
    • Konfekt
  • Drikkevarer
    • Smoothies
    • Drinks
    • Kaffe
    • The
  • Temaer
    • Salat
    • Morgenmad
    • Børneretter
    • Diabetes
    • Mikroovn
    • Tilbehør
Du er her: Forside / Leksikon / Hvad er bagepulver?

Hvad er bagepulver?

BagepulverBagepulver er et hævemiddel som bruges når du bager.

Ingredienserne i bagepulver er natron, en syre eller noget salt samt noget stivelse. Stivelsen er typisk lavet af f.eks. majs, ris eller kartofler. Stivelsen er bla. med til at holde pulveret tørt under opbevaring.

Syren er typisk vinsten (kaliumhydrogentartrat). Når denne syre blandes med vand, får den natronen til at udvikle kuldioxid (CO2). Denne luftart er med til at få dejen til at hæve og give bobler i dejen.

Nogle gange er vinsten erstattet (eller suppleret) af hjortetaksalt (ammoniumcarbamat). Ved opvarmning omdannes dette til ammoniak, kuldioxid og vand. Igen en luftart der får dejen til at hæve.

Så bagepulveret har brug for væske / vand for at virke. Så snart det kommer i berøring med vand, går der en proces i gang, hvor bagepulveret transformeres til luftarter. Herved går bagværket i gang med at hæve.

Det er vigtigt at du ikke bruger for meget pulver når du bager. For dejen hæver ikke mere af den grund. I stedet får kagen en bismag af hævemidlet, da det ikke kan afgasse ordentligt pga. mængden.

Hvad er forskellen på bagepulver og natron?

Man kan jo også købe ren natron, så hvad er egentlig forskellen på natron og bagepulver?

Som du kunne se i ovenstående, så består bagepulver af natron plus et par andre ting. Så der er faktisk natron i bagepulver. Når du køber natron er det derfor en ren blanding af dette.

Disse tilsætningsstoffer gør at bagepulveret virker hurtigere når det kommer i berøring med væske. Natronen kan derfor virke langsommere.

Hvis du bruger natron i dejen, udvikles der soda, som godt kan give en let sæbeagtig smag. Derfor tilsætter man ofte syrlige produkter til dejen. Det kan f.eks. være citron, sirup, brunfarin, frugtsaft, kakao, chokolade eller kærnemælk. Dog anvender man den sodaagtige smag i visse kager.

Soda-smagen er nok også årsagen til at natron på engelsk hedder ”Baking Soda”. Og på dansk hedder det også (mest i ældre tid) tvekulsurt natron.

1 tsk bagepulver svarer til 2 tsk natron. Dette skyldes at bagepulveret reagerer hurtigere pga. blandingen.

Vær opmærksom på, at du ikke altid kan bruge natron i stedet for bagepulver, hvis opskriften foreskriver at du bruger bagepulver. Bruger du natron i dit bagværk, så skal dejen indeholde en syre eller et surmælksprodukt, da smagen ellers nemt kan blive bitter.

Står der til gengæld at du skal bruge natron, kan du dog næsten altid bruge bagepulver uden problemer.

Hvad er brunt bagepulver

Brunt bagepulverBrunt bagepulver er egentlig alm. bagepulver som bare er tilsat en blanding af krydderier som er brune. Dette bagepulver kan nemt anvendes til en engelsk søsterkage f.eks.

Sådan kan du selv lave bagepulver

Du kan også blande bagepulver selv, hvis du foretrækker det. Nu er bagepulver ikke særlig dyrt, men hvis du kunne tænke dig at blande det selv, så se her.

Du skal bruge:
125 g tvekulsurt natron
250 g cremor tartari (kaliumhydrogentartrat)
25 g risstivelse
20 g hjortetaksalt
Bland disse dele sammen.

Bagepulver kan bruges til mange ting

Du kan anvende bagepulver og natron til rigtig mange forskellige ting. Først og fremmest til at bage med, men bla. også rengøring osv.

Herunder kan du se en række af de ting, hvor du også kan bruge bagepulveret:

  1. Du kan fjerne den grimme rådne blomsterlugt fra en vase der lugter. Kom bagepulveret i vasen og lad det stå en times tid. Skrub til sidst med en børste.
  2. Du kan fjerne rødvins- og kaffepletter. Gnub bagepulver på det.
  3. Har du madrester i gryder og pander, så lad bagepulveret stå i noget vand i gryden i en times tid. Herefter kan du nemmere fjerne madresterne med en børste.
  4. Du kan rense din ovn med bagepulver. Kom bagepulveret på en fugtig klud og fordel det inde i ovnen. Lad det sidde og virke i en times tid, hvorefter du tørrer det af med en fugtig klud.
  5. Du kan bruge bagepulver til at få vandhaner og andre blanke overflader til at skinne med. Bland bagepulver med vand og gnub på.
  6. Du kan desuden også bruge bagepulver til at blege dine tænder med. Kom bagepulver rundt på tænderne og lad det sidde og virke et stykke tid. Du skal dog være opmærksom på at det kan ødelægge emaljen på dine tænder. Læs mere her om tandblegning med bagepulver.
  7. Bagepulver kan også bruges til at slukke brande med. Dog kun små brande. Ild kræver ilt for at kunne brænde. Varmen fra branden reagerer med bagepulveret og skaber CO2, som kvæler flammen.
  8. Og mange andre ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her og modtag spændende opskrifter og andre tips og tricks.

Seneste indlæg

  • Gør madlavning nemt for dig selv med måltidskasser 1 person
  • Gør aftensmaden nem
  • Risalamande
  • Hjemmelavet rødkål
  • Opskrifter på økologisk babymad

Sider

  • Forkortelser
  • Kontakt 123Kogebog
  • Leksikon
  • Mål og vægt
  • Sådan søger du bedst efter opskrifter

Debat

  • Tina til Spejlæg (tilberedt i mikroovn)
  • Nikitta Riber til Løse ris lavet i mikroovn
  • Edel til Henkogning – Sådan gør du
  • kims til Kalvesteg med kartofler, sauce og grønsager
  • Gitte Frederiksen til Henkogning – Sådan gør du

Følg med her

Følg 123Kogebog.dk her FacebookFølg 123Kogebog.dk her Google+Følg 123Kogebog.dk her TwitterFølg 123Kogebog.dk her RSS

Copyright © 2023 ·Metro Pro Theme · Genesis Framework af StudioPress · WordPress · Log ind