TV-kokken Claus Meyer har skrevet flere kogebøger. Den største af hans kogebøger er kogebogen Almanak. Det er et kæmpe værk på næsten 700 store sider (siderne er næsten i A4 størrelse). Så her er massevis er gode og brugbare opskrifter.
Bogen er faktisk ekstrem billig i forhold til dens kæmpe indhold. Du kan købe bogen lige her.
Almanaks indhold
I kogebogen Almanak, har Claus Meyer sammensat en række opskrifter til hver dag i hele året. Retterne er sammensat så årstidens grønsager m.m. indgår som en helt naturlig del i opskrifterne.
Bogens opbygning gør, at man én gang for alle, kan smide de hårde spekulationer ud om hvad man skal spise til aften. Man kan i princippet bare følge denne bog fra ende til anden. Dog skriver Claus selv, at det ikke er tanken at man absolut skal gøre det, men man kan hvis man har lyst. Tanken er egentlig mest bare, at man kan slå op i bogen og bruge den som inspiration, på det tidspunkt af året man nu befinder sig. Opskrifterne består af hverdagsmad, som alle kan lave rimelig nemt.
I starten af hver måned, har Claus Meyer lavet en oversigt over de mest aktuelle grønsager, så man kan se hvad der er oppe i tiden lige nu. Dog bruger han også andre grønsager som måske ikke er helt oppe i tiden i sine opskrifter. Så han er ikke helt dogme-agtig trods alt.
Bogen indeholder en masse billeder, som er taget af Anders Schønnemann. De giver både stemning og et godt indtryk af de retter man skal lave. Der er dog ikke billeder til alle opskrifter, hvilket også ville have gjort bogen endnu større end den er nu. Det er ikke noget man savner.
Du kan læse et uddrag af bogen lige her.
Mindre gode ting ved bogen
Selvom bogen er vildt god, så er der et par enkelte ting jeg synes er mindre godt ved bogen. Det jeg synes er værst, er det papir den er trykt på.
En kogebog skal selvfølgelig bruges i et køkken, mens man står og laver maden. Når man gør det, så kan man meget nemt få lidt fedtede fingre, og det kan man nemt få overført til den kogebog man bruger. Derfor synes jeg det er lidt ærgeligt, at man har trykt denne bog på noget tykt og rugt papir, som nemt suger fedtstof og andre væsker. Her kunne man godt lige have overvejet at trykke den på noget glat papir som ikke suger.
Men hvis man lige tænker sig lidt om, så går det jo nok også.
Stor anbefaling af Almanak
Denne bog er et rigtig godt stykke værktøj i den almindelige familie. Med den som udgangspunkt, kan familien få nogle rigtig gode oplevelser med god mad i hjemmet. Opskrifterne er nemme at følge, men er samtidig heller ikke over-pædagogiske i sit sprog. Kort sagt en meget anbefalelsesværdig bog.
Skriv et svar